MAGAZÍN / Gastronomie

Popis:
Autor / zdroj: -cra-
8.12.2018

Rychlé perníčky pro opozdilce

Nestihli jste letos upéct vánoční perníčky dostatečně dopředu? Nevadí! Vyzkoušejte náš recept - perníčky není třeba nechat uležet a je možno si je vychutnat ihned po upečení.

Suroviny

220  g moučkového cukru
600  g hladké mouky
50  g másla
6  lžíc mléka
150  g medu
5 žloutků
2  lžičky perníkového koření
2  lžičky jedlé sody

Postup přípravy

Aby měly perníčky ideální chuť, je třeba zvolit správnou kombinaci koření.  Výborné perníčky vám zajistí kombinace skořice, hřebíčku, nového koření, badyánu, muškátového ořechu, zázvoru a citronové kúry, které musíte smíchat v ideálním poměru.

Tuto alchymii však nemusíme podstupovat, směs na perníčky již za nás perfektně namíchali profesionálové z Maminčina koření.

Nejdříve rozmícháme mouku, sodu, perníkové koření a cukr. Poté přidáme 4 žloutky, máslo, mléko, med a zpracujeme vše na těsto.

Těsto necháme 20 minut odpočinout v lednici. V mističce si mezitím rozmícháme žloutek s jednou lžící vody. Tímto budeme potírat upečené perníčky.

Těsto po vyndání z lednice rozválíme na pomoučněném vále na silnější, asi půlcentimetrový plát, ze kterého vykrojíme požadované tvary perníčků.

Perníčky položíme na plech, na který jsme vložili pečící papír a poté pečeme asi 8-10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Po vytáhnutí z trouby ještě perníčky potřeme připraveným žloutkem a necháme vychladnout.

Chceme-li mít perníčky ozdobené, můžeme si vyrobit polevu z 1 bílku, 160 g moučkového cukru a citrónové šťávy. Představivosti při zdobení se meze nekladou.

Přejeme dobrou chuť!

Autor / zdroj: PR

DALŠÍ ČLÁNKY

K zastávkám v Loučce povede nový chodník

Nový Jičín začal stavět chodník podél frekventované Císařské ulice v Loučce, a to v úseku od křižovatky s Křenovou ulicí až po křížení s ulicí Na Dráž

Zdravotníci ošetřovali přes tři desítky osob na dětském táboře

Zdravotnická záchranná služba zasahovala během uplynulého víkendu u hromadného postižení zdraví v areálu dětského tábora na Novojičínsku.

Zapečená cuketa

Jednoduché zapečené jídlo, které může být skvělou krémovou přílohou plnou chuti, aniž by bylo příliš tučné. Pro lehkou večeři podáváme se salátem.

DNES SE STALO

HISTORIE8. srpna 1588

anglická flotila porazila v bitvě u Gravelines španělskou Armadu, čímž skončila španělská námořní dominance.

ZAJÍMAVOSTI8. srpna 1963

byl spáchán jeden z nejproslulejších zločinů 20. století - Velká vlaková loupež. Gang 15 lupičů v Anglii ukořistil celkem 2,6 milionu liber v malých bankovkách.

SPORT8. srpna 2002

se stal český atlet Roman Šebrle mistrem Evropy v desetiboji.

POZVÁNKA OBRAZEM